Nederlands kampioen

                Junioren

De voorbereiding richting het Open Nederlands kampioenschap was verre van ideaal. Na mijn laatste Junior grandprix was de blessure alleen maar erger geworden. Zelfs de rust(1 a 2 weken) die ik had genomen, had niet het gewenste effect. Via de sportarts werd er pas in december een mri-scan afgenomen. Er zat ergens in mijn enkel een scheurtje in een spier. Ik mocht wel trainen alleen qua belasting van springen mocht ik niet over een pijn grens heen gaan. De trainingen werden aangepakt en wedstrijden werden gecanceld. Het doel was 22,23 februari het ONK. In januari begon ook de begeleiding van mijn personal coach, mijn osteopaat als zowel mijn fysiotherapeut vruchten af te werpen. Een maand voor het ONK kon ik mijn trainingen weer uitbouwen en ook mijn moeilijker sprongen mocht ik weer trainen. Alleen kwaliteit telde geen kwantiteit. Ook mijn coach Susanne Cerez verbaasde zichzelf over mijn vooruitgang.

Het ONK was natuurlijk best wel spannend. Geen wedstrijd meer gereden sinds begin oktober. Waar sta ik, hoe zou het gaan. Zonder enige illusies, maar wel een beetje hoop, reed ik mijn korte kür. Het ging fantastisch. Mijn tripple combo was geweldig en ook mijn dubbel axel was goed. Een personal best van 44.29 en daarmee stond ik bijna 6 punten voor op de concurentie voor de titel. De lange kür was vorig jaar het struikelblok. Ik moest mezelf niet gek laten maken. Mijn eerste tripple viel ik, maar mijn tweede tripple was goed. Mijn eerste dubbel axel werd een enkel, maar daarna herpakte ik mezelf en reed een solide kür. Ik mocht mezelf Nederlands kampioen noemen met weer een personal best van 117.82.

  JGP Bolzano

Mijn derde Juniorgrandprix en de tweede van dit jaar, wat een begin van het seizoen. Ik had ten opzichte van de vorige JGP in Salzburg, wat goed te maken.Het nieuws kwam op de maandag net na de selectiewedstrijd in Alkmaar. En waar ieder sporter bang voor is gebeurt bij mij op de dag na het goede nieuws, ik raak gebleseerd. Mijn hele voorbereiding naar de wedstrijd toe moest aangepast worden.Ik kon wel trainen maar ik moest zo min mogelijk sprongen oefenen en ook de trainingsduur werd aangepast. De fysiotherapeut zei dat de wedstrijd een risico met zich mee zou kunnen brengen, dat de blessure zou kunnen verergeren en daardoor dat ik maanden er uit zou kunnen liggen. Gelukkig sloegen de behandelingen wel aan, maar sprake van een goede voorbereiding was er niet. Kortom op dinsdag 17 november vertrok ik samen met Susanne Cerez richting Bolzano. We waren pas laat in het hotel, ongeveer om 1 uur s nachts. Ook dat was verre van ideaal. Na wat lichte trainingen waar we toch maar enkele sprongen oefenden gingen we op donderdag toch met een goed gevoel naar de korte kür toe. Hij liep niet verkeerd alleen mijn tripple combi sprong mislukte. Al met al geen verkeerde kür met een total segment score van 35.08 waarvan technisch 19.26. Op naar de  lange kür. De training ging maar we namen geen risico door te springen. Tijdens het inrijden van de lange kür had ik geen reactie van de wedstrijd ervoor, maar tijdens de dubbel axel van mijn lange kür schoot de pijn er weer in. Ondanks de pijn gooide ik alleen mijn tripple salchow open en liep toch mijn 2e dubbel axel goed. De rest werkte ik op zich netjes af, wat resulteerde in een puntentotaal van 69.21  waarvan 34.58 technisch. Overall kwam ik uit op een score van 104.29. Een verbetering van JGP Salzburg en ook Tallinn.

1e sel.wedst. Alkmaar

Na en wat korte voorbereiding voor de JGP in Salzburg, was nu de 1e selectiewedstrijd in Alkmaar aan de beurt. Een normale voorbereiding met heel wat uurtjes kuren rijden in de benen. Dat was ook het advies van menig jury lid om zoveel mogelijk de kuren door te rijden, zeker bij de lange kuur, want die was nieuw. Het weerzien van mijn SKN maatjes maar ook de andere deelnemers was weer leuk. Ik was best gespannen, omdat er steeds meer op je gelet wordt. Ook kon er in deze wedstrijd nog een uitzending afgedwongen worden naar de JGP Bolzano. Als een collega rijdster een clean gecallde tripple, dubbel axel en 100 punten zou laten zien  in een van de twee kuren dan mocht die gaan anders kon de wedstrijd, mits het goed ging, mijn kant op komen. Tijdens de korte kuur gooide ik mijn zenuwen aan de kant en alhoewel met inrijden moeizaam ging liep mijn tripple combi sprong naar behoren waardoor mijn vertrouwen steeds meer toenam. Het punten totaal mocht erzijn 41.26. Technisch scoorde ik 23.26 en performance 18.00punten. Als laatste moest ik mijn lange kuur rijden met in mijn achterhoofd dat de limiet voor JGP Bolzano niet door de collega schaatser was gehaald. Ik reed een mooie en solide kuur alleen op mijn tripples kreeg ik wat aftrek de rest liep geweldig. Een totalsegment score van 112.31 met technisch 38.18 mocht er zijn. De eerste plaats en wachten op een mailtje dat de dag erna kwam, ik mocht naar Bolzano.

    JGP Salzburg

Verjaardag 29-08-2017. Inderdaad het was op mijn verjaardag dat ik samen met mijn coach Susanne Cerez vertrok richting Düsseldorf om het vliegtuig te pakken naar de junior Grandprix te Salzburg. Een prachtige stad waar weer heel veel goede junioren uit de hele wereld naar toe kwamen. Het was een zeer goed deelnemers veld. Ik voelde mezelf  goed en vol vertrouwen en ook het samen zijn met Susy bracht niet alleen een goed gevoel, maar ook gezelligheid met zich mee. Niet onbelangrijk in deze sport. Je ziet bij andere deelnemers uit bepaalde landen ook iets heel anders. Er was geloot en ik moest in de tweede inrijgroep inrijden. De korte kür liep op zich goed, mijn pirouettes waren van level 4 alleen mijn 3 salchow combo mislukte. Al met al niet echt tevreden, maar toch een verbetering op de korte kür op een jgp naar 36.91. Ook de technische punten voor Juniorwk had ik weer gehaald.

De lange kür liep niet helemaal naar wens. Nadat ik uit moest stappen na mijn eerste tripple viel ik bij mijn tweede tripple en de prouette die naar kwam viel helemaal in het water. Belangrijk werd nu om mezelf te herpakken en geconcentreerd mijn kür af te maken. Het resultaat was uitermate teleurstellend voor mij, een score van 53.72 was niet goed. Waar het aan lag wist ik niet. Tijdens de trainingen en het inrijden ging het allemaal wel. Enigszins teleurgesteld gingen we zondag naar huis, maar ik had toch al weer de nodige ervaringen op gedaan en weet waar ik dit seizoen keihard aan moet werken.

Paginatitel

2013 by Caya Scheepens. 
 

CONTACT

 

RAY.CO@LIVE.NL

 

CAYASKATE@LIVE.com

Instagram: _cayaa__