Challenge cup/ onk

Wat een seizoen ligt er achter me. Alle doelstellingen die we hadden gesteld waren gehaald en nog veel meer dan dat. Een eerste junior grandprix met een geweldig resultaat. De ISU limiet gehaald voor uitzending naar het JuniorWK. En continu verbetering van mijn eigen score op zowel binnen- als buitenlandse wedstrijden. Het wachten op het verlossende woord van de KNSB voor uitzending naar het juniorWK liet echter nog op zich wachten.

Ach ja nog meer motivatie om te knallen tijdens deze wedstrijd. Op donderdag 23 februari moest ik mezelf al melden voor de training in de uithof te Den Haag. Op een andere baan trainen was verboden. De trainingen liepen lekker.

Vrijdag was het zover. Het ging als een trein. Alles liep perfect en dat was ook terug te zien in de score. Ik had weer de ISU limiet gehaald met een verbetering naar 20.98 en ik had een total segmentscore van 38.90.

Voor de challenge cup bezette ik hiermee de 9e plaats en voor het ONK de eerste.

Ik had zelfs 4 punten speling op nummer 2.

Na veel felicitaties en complimenten kwamen er ook veel vragen op me af over het juniorWK. Het antwoord moest ik daar steeds op schuldig blijven.

Na het genieten van vele andere rijders van de senioren kwam zaterdag de dag van de lange kür. Tijdens de wedstrijd gebeurde er iets verschrikkelijk met een schaatsvriendin van SKN. Deze gebeurtenis was een kink in de kabel in mijn voorbereiding. Of het daar aan lag of was het de druk van het hele gebeuren rond het juniorWK, IK WEET HET NIET. Het liep niet echt met mijn lange kür. Bij mijn eerste dubbel axel landde ik iets te schuin waardoor ik viel. De focus was weg, het gevoel van het ijs was er niet, ik moest echt werken om iets goeds neer te zetten.

Het kostte mij het Nederlands kampioenschap wat natuurlijk heel zuur was, na zo,n seizoen waar ik overduidelijk de beste was.

Een zilveren plak opnieuw , waar ik na de teleurstelling van mijn lange kür toch wel trots was en wat mij een goede motivatie brengt voor het volgend seizoen.

Sofia Trophy

Een laatste wedstrijd als voorbereiding op het ONK en natuurlijk een poging om de ISU limiet op de korte kür te halen. Op deze wedstrijd werd ik vergezeld door mijn moeder en voor het begeleiden van de training en wedstrijd door George Kenchadze. Alle ins en outs van deze wedstrijd wist George allemaal te vertellen daar hij er een periode gewerkt heeft en zelf ook in Sofia woonde. Dat alles te samen was een hele goede voorbereiding op de wedstrijd.

Het was ook terug te zien in beide kuren. In mijn korte kür liep alles geweldig, alleen nam ik wel de beslissing om niet een trippel combo te doen. Bijna alles werd geplust op het technische vlak en zo kwam ik uit op 20.88 technisch. De ISU limiet was gehaald en ik haalde zelfs een pb op mijn korte kür van 40.76.

Ik stond zelfs op de achtste plaats op deze ISU wedstrijd in een deelnemers veld van 34 rijders.

De lange kür liep echt geweldig alhoewel er twee kleine oneffenheden in twee sprongen zaten. Ik haalde weer een personal best met 74.15 met technisch 35.15(ISU limiet) en overall had ik een total segmentscore van 114.91.

Tevens had ik een cleane trippel salchow gesprongen. Ik kwam uit op de 10e plaats, wat een resultaat. Helaas hadden we hier geen beelden van, maar met dit gevoel op naar het ONK.

6e sel. wedstr. Eindhoven

Na 2 maanden training, waarvan een week SKN training van Chris Howarth, was er eindelijk weer een wedstrijd. Een goede voorbereiding voor het ONK en een nog betere voorbereiding van een ISU wedstrijd een week later in Sofia.

Tijdens deze wedstrijd kon ik gaan proberen om ook de KNSB selectie eis te halen voor het JuniorWK. Namelijk 43 punten op de korte kür en in totaal 115 punten op kort en lang in een wedstrijd. Het liep echt goed alleen het gevoel voor de tripple was tijdens het inrijden niet echt aanwezig. Ook mijn dubbel axel liep niet lekker. Tijdens de kür liep alles geweldig alleen sprong ik niet mijn tripple-combo maar een dubbel dubbel. Dit leverde een totalsegment score op van 41.78. Mijn lange kür liep als een trein en daar haalde ik ook net als op kort een personal best. Het leverde de eerste plaats op maar veel belangrijker waren de punten. Mijn totaal score na twee kuren was 114.78. Ik zat dus heel dichtbij bij de KNSB limiet. Op naar Sofia voor de ISU limiet.

 NRW trophy Dortmund

Een zeer goed aangeschreven ISU wedstrijd waar regelmatig wereldtoppers naar toe komen. Een kans voor mij om weer een poging te doen om mijn technische ISU punten te halen op de korte Kür. Met een aantal rijders van club, kon ik mezelf nu veel beter focussen op de wedstrijd. Tijdens de trainingen liet ik aan mijn trainer, Thierry Cerez zien dat ik de tripple salchow combo bijna onder knie had. Een sprong die gelijk meer punten oplevert en dus mijn doelstelling dichterbij zou brengen. Ik srong er van de 8 pogingen gelijk vijf goed. De trainer gaf aan mijn de keuze of ik hem zou springen, voorwaarde was wel dat mijn dubbel axel goed moest zijn. Tijdens de korte kür liep mijn dubbel Axel goed maar viel ik op mijn trippel waardoor ik de combo niet meer kon doen. Het leverde wel een personal best op maar niet de technische punten. Ik kwam aan 19.73. Net iets te weinig, maar we waren er heel dichtbij. Het leverde wel weer een pb op. Ik haalde een total segment score op van 37.23, een 22ste plaats. Mijn lange kür liep weer ontzettend goed en dat leverde een score op van technisch 35.79 (ISU limiet)en  een total segment score van 67.41. Overall haalde ik 104.64. Weer een pb en een 19e plaats in dit zeer sterke deelnemersveld.

Golden Bear Zagreb

Na de goede wedstrijd op mijn eerste Junior Grandprix, werd in overleg met mijn trainers, mijn doelstelling voor dit jaar aangepast. Het halen van de selectie eisen van de ISU voor het juniorWK. Op de juniorGrandprix had ik met mijn lange kür de technische eis gehaald van 35 punten. Nu moest ik gedurende seizoen gaan proberen om op een ISU wedstrijd ook 20 punten technisch te halen op mijn korte kür.

Met ongeveer 12 wedstrijdrijders van mijn club "bkv" vertrokken we richting Zagreb.

Het was een hele leuke reis en ook het verblijf was allemaal goed geregeld, maar van een goede voorbereiding voor de wedstrijd was geen sprake. Er waren teveel elementen die een goede voorbereiding in de weg stond. Dat kwam naar voren in mijn korte kür. Bij mijn eerste dubbel axel ging ik door een onachtzaamheid, concentratieverslapping, onderuit. Dit leverde gelijk een punt aftrek op voor het vallen en natuurlijk de sprong was ook niet goed. De technische score kwam uit op 17.96. Op de lange kür maakte ik het weer goed met een foutloze kür met een score van 35.46 technisch (weer ISU limiet) en een total segment score na 2 kuren van 101.48. Dit resulteerde in toch nog een 19 e plaats in een veld van meer dan 30 internationale rijders.

junior grandprix Tallin

Mijn eerste junior grandprix was er een om in te lijsten. Mijn debuut op een groot internationaal tournooi kon niet mooier. De voorbereiding er na toe was al anders dan bij andere wedstrijden. Mensen vragen continu aan je "wanneer ga je en met wie en hoe lang blijf je, maar ook vooral hoe oud ik ben". Een speciale gewaarwording al die aandacht. Het kledingpakket van de KNSB zat ook als gegoten.

 We hadden afgesproken op Schiphol waar ik mijn coach Susanne Cerez zou ontmoeten. In een klein vliegtuig dat we nagenoeg helemaal voor ons zef hadden vlogen we richting Tallin Estland.

Het hotel in Tallin was ook heel goed. Op woensdag gingen we naar de schaatsbaan waar ik mijn eerste training kon doen. Daarna volgde de loting voor de korte kür. En ja hoor ik moest als allerlaatste ,nr 33.

De korte kür liep niet helemaal als gepland. Mijn dubbel axel was om door een ringetje te halen, maar in mijn passenseries en pirouettes waren nog wat kleine foutjes te bespeuren. Al met al haalde ik een scoren van 33.78 een 22ste plaats. De lange kür was er een om in te lijsten. Alles verliep naar wens op een kleine fout in een pirouette. Zelfs mijn dubbelaxel werd geplust. Ik haalde een total segment score van 70.05. En daarvan had ik als technical elementscore van 35.58 (zie foto). Dit was een van de drie limieten die je moet halen voor uitzending naar het juniorWK. Een stijging van 5 plaatsen was het gevolg, waardoor ik op de 17e plaats eindigde.

Heel kunstschaatsend Nederland, maar ook daar in Tallin, was vollof over mijn optreden op mijn allereerste Junior grandprix.

 1e selectiewedstrijd Alkmaar

De eerste wedstrijd bij de junioren hadden we iets naar voren gehaald. Ik wilde voor dat ik mijn jeugdgrandprix in Tallin zou gaan rijden, wel een wedstrijd van te voren  in de benen hebben gehad. Het werd dus in September al Alkmaar. De voorbereidingen waren optimaal en dat zou zich nu moeten uit betalen in een goed resultaat.

Ik wilde weten waar ik stond in deze nieuwe categorie "junioren". Er zou op mij gelet gaan worden daar ik natuurlijk uitgezonden zou worden voor een jeugd grandprix.

De wedstrijd verliep naar wens met een geweldige dubbel axel in de korte kür. Ook de pirouettes liepen naar behoren. Het resulteerde in een technical score van 22.38 en een componentenscore van 17.06 een totalsegmentscore dus van 39.44. Een zeer goede score op je eerste wedstrijd op de korte kür.

De lange kür liep echter nog beter. De dubbelaxels werden geplust en ook mijn combos liepen gesmeerd.

Het wachten was op de punten. Een totalsegmentscore van 110.06 met een technicalscore van 34.35 en een componentscore van 36.27.

Wat een 1e wedstrijd en wat een score op naar DE JUNIORGRANDPRIX.

2013 by Caya Scheepens. 
 

CONTACT

 

RAY.CO@LIVE.NL

 

CAYASKATE@LIVE.com

Instagram: _cayaa__